Smart

Masterclass Smart Technology @ VDAB - T2 campus

Bijdrage door
Gino Quenis
No items found.

Video beschikbaar voor leden na onze kick-off op 30/03/2022.

Video beschikbaar voor leden na onze kick-off op 30/03/2022.

Smart productielijn van de toekomst


De fabrieken van de toekomst leveren klantspecifieke producten met een hoge toegevoegde waarde en hebben de wendbaarheid om vlot in te spelen op een snel veranderende marktvraag. Ze maken maximaal gebruik van moderne productietechnologieën zoals automatisering, robotica, IOT en vision. In de daar bijhorende mensgerichte aanpak gaat speciale aandacht uit naar de betrokkenheid, competenties en autonomie van de medewerkers. Uiteindelijk zijn het onze medewerkers die met industrie 4.0 het verschil maken.

Op 10/5 konden we zelf ondervinden hoe men op een ‘futureproof’ en laagdrempelige manier medewerkers hun eerste stappen richting industrie 4.0 kan laten zetten dankzij de geavanceerde infrastructuur in de T2-campus en volgende real-life cases :

1) Hoe optimaal functioneren in een smart factory omgeving
Wat is een smart factory? Leer wat de voordelen zijn en hoe we hier gebruik van kunnen maken. In de smart factory wordt veel data gecapteerd en verwerkt. We leren hoe we met deze data kunnen omgaan en hoe we door het lezen van de data ons productieproces kunnen verbeteren door eenvoudige handelingen uit te voeren. Dit via verschillende technieken zoals OEE, SPC,…

2) Digitale werkinstructies via augmented reality
Digitale werkinstructies zorgen voor duidelijke instructies, een gestandaardiseerde manier van werken en voor maximale efficiëntie en prestaties. Er kan ook op elk moment real-time feedback gegeven worden aan de operator. Door de digitale werkinstructies is er ook geen marge meer voor fouten doordat alle stappen in de juiste volgorde worden uitgevoerd. Er zijn mogelijkheden om kwaliteitsborging in te schakelen waardoor er minder tot geen fouten kunnen gemaakt worden door de operatoren wat leidt tot minder herbewerking en uitval. Leer deze digitale instructies zelf te creëren en zo je processen te verbeteren.

3) Hoe een COBOT snel integreren

Een cobot is een collaboratieve robot. Dit betekent dat deze robot kan samenwerken met een persoon en dus geen veiligheidshekwerk nodig heeft. Het is immers de bedoeling dat de cobot fysisch kan interageren in een gedeelde werkomgeving. Hierdoor kan een gedeelde werkomgeving gecreëerd worden waarbij de cobot kan assisteren bij verschillende taken. Leer hoe je een cobot optimaal kan gebruiken? Hoe toegankelijk is een cobot en hoe snel is deze inzetbaar?

4) Waarop letten bij het gebruik van visie systemen?

Door gebruik te maken van een visie systeem zijn we in staat om de kwaliteit van onze producten te optimaliseren door het inspecteren van deze producten tot in het kleinste detail. We gaan productiefouten minimaliseren door fouten zo vroeg mogelijk in het proces te detecteren vooraleer we duizenden producten moeten schrappen. Leer ook hoe je met een visie systeem kwaliteit en efficiëntie kan verbeteren.  

Over de auteur

Gino Quenis

Redacteur en CEO sinds 1999

Gino Quenis is de oprichter van Lean Lead. Hij heeft jarenlange ervaring in Lean en brengt mensen samen die vanuit de praktijk en met kennis van zaken anderen kunnen inspireren.

Auteur bekijken